włoskie jedzenie Kraków

Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu dobre? Na ogół jest tak, że najlepiej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek również Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, wobec tego zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *